Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
     Kursna lista
Referentni devizni kurs eura na dan:
10.02.2016.
Vrijednost jednog eura izražena
u drugoj valuti
   Napomena:
   Kursevi iz ove liste primjenjuju se
   od 00:00 sati 11.02.2016. godine.
    Download
    Arhiva kursne liste
    Kursna lista - kalendar
Get Adobe Flash player

Postavka

Postavka Muzeja novca pod nazivom Od Perpera do Eura sadrži vrijedne i rijetke primjerke apoena različitih nominalnih vrijednosti koji obuhvataju više perioda burne crnogorske istorije. Među njima se izdvaja prvi državni novac-perper, koji je bio u opticaju od 1906.g. do 1916. godine. Posjetioci će imati priliku da vide berzanske akcije, čekove i bonove iz perioda knjaževine i kraljevine Crne Gore, kao i okupacione perpere koje je emitovala austrougarska vlast od 1916.g. do 1918. godine sa ciljem obezvrjeđivanja originalne crnogorske valute. Postavkom se pravi osvrt i na prvi pokušaj kovanja autentičnog crnogorskog novca-peruna osmišljenog od strane vladike Petra II Petrovića Njegoša, a koji nikad nije iskovan zbog smrti velikog crnogorskog vladara. U Muzeju novca na Cetinju je moguće vidjeti kopije peruna koji su kovani povodom jubileja 150 godina od štampanja Gorskog vijenca. U postavci Muzeja se nalaze i dinari iz vremena Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, tj. Kraljevine Jugoslavije, kao i apoeni istoimenog novca  korišćenog za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata na prostoru Crne Gore kao članice DFJ-a, FNRJ-a, SFRJ-a  i konačno SRJ -a, sve do 1999.godine. Tada Crna Gora stiče monetarnu nezavisnost uvođenjem prvo njemačke marke, a kasnije i jedinstvene evropske valute - eura. 

Muzej novca posjeduje i jubilarne kolekcije iz vremena bivše Jugoslavije. Kolekcije su kovane povodom važnih društvenih, kulturnih, sportskih i drugih događaja. Akcenat je stavljen na zlatnike i srebrenjake izdanja AVNOJ 1968.god., kolekciju posvećenu IX samitu Nesvrstanih, zlatnicima Sveti Vasilije, Hilandar, Nikola Tesla, OktoihNjegoš. Jubilarne kolekcije je kovala i Centralna banka Crne Gore - povodom obilježavanja godišnjice rada Centralne banke Crne Gore (2002. godine) i povodom obilježavanja jubileja Stogodišnjica kovanja prvog državnog novca (2006. godine).

Među eksponatima se posebno izdvaja mašina za kovanje novca iz 1849. godine na kojoj  je kovan prvi crnogorski novac - perper. Ova mašina je dobijena od Kovnice novca u Beču 2006. godine, potpuno je reparirana i funkcionalna, pa je na njoj moguće kovati  metalne apoene u komercijalne svrhe.

 

 

Copyright 2007 © Centralna banka Crne Gore